
AFYONKARAHİSAR ŞANTİYEYE DÖNÜŞECEK
5084 sayılı Teşvik Kanunu’nun işlemesiyle birlikte kapsam içindeki illerden Afyonkarahisar adeta bir yatırım cennetine dönüştü. AFSİAD Başkanı Hüsnü Serteser,proje halindeki yatırımların start almasıyla birlikte 2007’de kentin şantiyeye dönüşeceğini söylüyor. Serteser ,ildeki bu hareketten en fazla payı termal turizme yönelik yatırımların alacağını düşünüyor. İlde termal turizmin öne çıkacağına dikkat çeken Serteser,”Türkiye’nin termal başkenti olacağız” diyecek kadar da iddialı olduklarını vurguluyor. Ona göre,tek eksik ise havaalanı.
Afyonkarahisar stratejik konumundan dolayı ticari anlamda her zaman Türkiye’nin hareketli illerinden biri oldu. Cumhuriyet öncesi dönemin küçük işletmeleri,zaman içinde hızlı büyüyerek sektörel anlamda önemli başarılara imza attı. Özellikle ilde mermere dayalı madencilik zamanla önemli bir sanayi kolu haline geldi. Bu sektörü konveyör band,lastik ve gıda alanları izledi. Son yıllarda da jeotermal kaynakların kullanımıyla termal turizm ilde hızlı bir büyüme gösteriyor.
5084 sayılı Teşvik Kanunu kent için adeta bir kurtarıcı işlevi görüyor. Bu kanun ile birlikte kentteki atıl durumdaki değerli geniş topraklar yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı. Özellikle termal turizm bu ilgiden en fazla pay alan alanların başında geliyor. Ayrıca,kentte yeni yatırımlara destek olacak havaalanı ve hızlı tren projeleri de hayata geçmek üzere.
Yatırım hayatındaki bu canlanmanın kentin profilini de değiştirmesi bekleniyor. Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği (AFSİAD) Başkanı Hüsnü Serteser,2007 yılında kentin şantiyeye dönüşeceğini düşünüyor. Serteser ,termal turizmin yanında seracılık alanında yapılacak yatırımların da geleceğini parlak görüyor. AFSİAD’ın bundan sonraki hedefleri arasında kentin yetiştirdiği işadamlarını bir araya getirerek daha büyük projeleri gerçekleştirmek olduğunun altını çizen Serteser, kentin ekonomik profilini ve geleceğini dergimize şöyle anlattı:
AFYON HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİLKentimiz bulunduğu konum bakımından çok daha ileride bir yerde olması gerekirken,maalesef ki hala hak ettiği yerde değil. Oysa ilimiz birçok önemli sektörün lokomotifi durumunda. Termal konusunda epeyce kaynak var. Yine de yeni yeni filizlenmeye başlayan bu sektörde henüz yeterince yol alınamadı. Gıda Sektöründe,et ve et ürünleri,şekerleme ürünleri,yumurtacılık gibi alanlar lokomotif konumda. Hepimizin bildiği gibi mermer, Afyonkarahisar’ın tüm dünyaca bilinen en önemli sektörü. Bunun haricinde kent ulaşım anlamında kavşak konumda olmasından dolayı,turizm,dinlenme tesisleri gibi konularda da önemli yerde bulunuyor. Bütün bunlara bakınca şehrimizin gerçekten hak ettiği yerde olmadığı anlaşılıyor.
TEŞVİK ÇIKTI AMA BÜROKRASİ FAZLAKentimizde kişi başına düşen milli gelir bin 500 doların altında olduğu için,5084 sayılı Teşvik Kanunu kapsamında olan ilk 31 il içinde yer aldık. Bu yasa ile değişim başlıyor ve ben ümitliyim. Yasa yatırımcılara, hazine arsalarını belirli bir yatırım miktarını ve istihdam edecekleri sayıyı taahhüt ettikleri takdirde bedelsiz olarak devretmeyi öngörüyor. Yatırımı destekleyen bir içeriği olmasına rağmen yasa çıktığından beri çok iyi işleyemedi. Çünkü,bürokratik işlemler oldukça fazla. Mesela,kullanılmayan bir arsanın mülkiyeti herhangi bir devlet kurumunda oluyor,öncelikle o kurumdan hazineye devri gerekiyor. Sonradan tahsis ediliyor. Henüz Afyonkarahisar için yeni yeni hızlanmaya başlayan bir konu. Ama 2007 yılında kentin şantiyeye dönüşeceğini düşünüyorum.
TERMAL TURİZM ÖNE ÇIKIYORKentte gelişen en önemli sektör ise termal turizm. Hatta “Türkiye’nin termal başkenti olacağız” diyecek kadar da iddialıyız bu konuda .Hele proje aşamasındaki işler de hayata geçerse gerçekten büyük bir ekonomi oluşacak. Termal Turizm,son tahsisle birlikte yapılacaklarla çok öne çıkacak.Net bir yüzde olmamakla birlikte daha çok termal turizme yatırım yapılıyor. Mesela Anemon oteller zincirinin hemen başlayacak bir otel inşaatı var. İlci İnşaat’ın da aldığı bir tahsisi var ve onlar da beş yıldızlı otel yapacak. Afyon’un gelişiminde en önemli rolü termal turizm oynayacak. Buradaki en büyük engel, bu kapasitelerin doldurulmasında yabancı turiste de ihtiyaç olmasıdır.
EN BÜYÜK EKSİKLİK HAVAALANIBizim şu anki en büyük eksikliğimiz havaalanımızın olmaması. Yapılan son çalışmalarla,Afyonkarahisar’daki askeri havaalanını sivillere kısmi açılması yönündeki bir karar alındı.2007 yılında ilk önce bu havaalanının açılması önemli bir adım olacak diye düşünüyorum. Elbette askeri bir havaalanı olduğu için genişleme mümkün olmayacak .Bu nedenle Altıntaş bölgesinde havaalanı yapılması ile ilgili çalışmalar var. Kütahya, Afyon, Eskişehir, Uşak bölgelerini kapsayan hepsinin ortak noktasına denk gelen bir bölgede havaalanı projesi yürütülüyor. Gelişmekte olan en büyük proje bu. Şu anda üç tane beş yıldızlı otelimiz var. Ancak bu sayı 10’a çıkarsa herkesin birleşip ortak tanıtım çalışması yapması da mümkün olacak .Hatta bunu yapmak zorunlu hale gelecek.
Afyonkarahisar’a kent dışından yerli yatırımcı ilgisi yeterince var. Son altı ayda tahsisler hızlandı. Bürokratik engeller de azaltılınca daha da çok ilgi olacak. Bundan sonra iş,yatırımcılara kaldı. Eğer havaalanı sorunu da çözülürse sektörler birbirini tamamlayacak ve önemli bir iş başarılmış olacak.
MERMERDE TALEPLER ÇEŞİTLENİYORKentin en önemli zenginliklerinden biri olan mermer rezervimiz yeterince var; bizim bundan yana bir korkumuz yok. Ancak,Türkiye’nin her taraftan türlü mermer cinsleri çıkmaya başladı. Vaktiyle Türkiye’de mermere bağlı madenciliğe önem verilmiyordu. Ancak özellikle yabancılara talep gelmeye başlayınca ve inşaatlarda kullanımı artınca mermer çeşitliliği de buna bağlı olarak artı. Hatta şu an Afyonkarahisar’daki bir çok kuruluş sadece buranın değil,başka bölgelerin de taşını işliyor. Ayrıca Afyonkarahisar’daki taş diğerlerine göre pahalıdır. Afyon taşı dediğinizde herkes bunu bilir. Ama eskisi gibi bu taşlara talep yok .Amerika’ya bizim taşımız diğer bölgelerinkine göre daha cüzi miktarda ihraç edilebiliyor .Onlar traverten ve bej’i tercih ediyorlar. Afyon taşını ise daha çok Ortadoğu ülkeleri tercih ediyor. Bu biraz da trendlerle ilgili. Artık fabrikalar talepler çeşitlendiği için tek bir taşı çalışmıyor.
AFYON’DA HANGİ ALAN GELECEK VAAT EDİYOR?TERMALE DİKKAT! Termale dayalı turizm konusunda yatırım yapacak kişilerin ileride kazanacağını düşünüyorum. Teşvikle birlikte seracılık konusunda da tahsisler yapıldı. Jeotermal enerjiden faydalanarak üretim yapmak mümkün. Hatta bununla ilgili bir firma yatırıma başladı. Bu da tavsiye edebileceğimiz bir konu .Artık bu bölgede Afyonkarahisar parlıyor .Ekonomik bir merkez olma yolunda gidiyor.
ULAŞIMDA AVANTAJLI Ulaşım konusunda devlet demir yollarının hızlı tren projeleri var. Bunlardan Ankara-İzmir yolu Afyonkarahisar üzerinden geçiyor. Afyonkarahisar-Ankara arası bir saat 15 dakikalık bir mesafeye düşüyor. Bu çok bir avantaj. Artık kent kabuğunu yırtmak üzere diyebiliriz. Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin 2007’de Eskişehir’e kadar olan kısmı devreye giriyor. Bizim Ankara-İzmir hattı ihale aşamasında.
SIRA YATIRIMCIDA Bu noktalardan sonra Afyonkarahisar çok daha değerli hale gelecek. Teşvik Yasası’nın asıl amaçlarından biri de istihdamı artırmak olduğu için bölgeye katkısı büyük olacak. Bunun sonuçlarını 2007 sonrasında göreceğiz. Devlet görevini yaptı,sıra yatırımcıda
“BÜYÜK ŞİRKETLER OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”İKİ TEMEL SEKTÖRDE DURUM NASIL? Kentimizde yumurta tavukçuluğu belirli bir yere gelmiş durumda. Ama bu sektörün çok istikrarlı olmadığını da söylemek lazım. Yatırımcılar,bu alanda çok büyümek istemiyor. Çünkü yatırımcı yumurta fiyatlarındaki ani düşüşle geçen yıl kazandığını bir yılda kaybeder hale geliyor. Dolayısıyla onlar da tavukçuluk sektöründe çok büyümeyip,eldeki olanakları başka sektörlere yatırım yaparak kullanmayı tercih ediyor. Et ve et ürünleri hala gelişmeye açık bir konu. Zaten özellikle sucukta Afyonkarahisar öncü kentlerden. Bu alanda çalışan firmalar kurumsallaşmalarını sürdürüyor. Ama parlayan yıldız olarak termale dayalı turizmi görüyoruz.
BİRLEŞMEYE YÖNELİK PROJELERİMİZ VAR Kentimizin yetiştirdiği işadamları,sanayicilerimiz herhangi bir konuda girişim yapmak için birleşememeleri gerçeğini artık yıkmak,yeni yeni projeler geliştirmek istiyoruz. AFSİAD olarak,Afyonkarahisar kendi içinden çıkardığı girişimcilerin sermayelerini birleştirerek,onların bireysel olarak yapamadıklarını bir raya gelerek yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Önümüzdeki dönemlerde ön plana çıkarılacak şirketler kurup kendi büyük şirketlerimizi de oluşturmak istiyoruz. Üzerinde çalıştığımız bir şirket kurulumu projesi var. Ama yapacağımız işi konuşmak için daha erken.
[gallery link="file" columns="4" ids="1354,1356,1357"]